V červenci letošního roku absolvoval v Mediendu preventivní kolonoskopické vyšetření známý novinář J. X. Doležal, který se v rámci svého projektu zaměřeného na maximální transparentnost nechal při vyšetření natočit.
Vyšetření pak udělalo na pana Doležala takový dojem, že o něm napsal článek do Reflex.cz, který Vám přinášíme níže.

 


Když jsem šel na kolonoskopii, po pravdě mne více než zdraví zajímala možnost odvysílat jako první na českém internetu video z tohoto rozpaky vyvolávajícího vyšetření. Když mi včera oznámil primář Suchánek výsledky histologického vyšetření polypů, které mi při kolonoskopii odebrali, tak jsem pochopil, že mi tento mediální experiment nejspíš zachránil život.

 

Vyšetření proběhlo na klinice Mediendo, kde byli ochotni strpět při zákroku na sále našeho kameramana, já si užil rajský plyn (takže nemám ze samotného vyšetření nejmenší nepříjemný pocit), a když mi ve střevě nenašli nádor, odešel jsem vesele a spokojeně do redakce. Vyštípli mi ale nějaké polypy, což mi ale nedělalo starost.

Pak mi zavolala paní z kliniky, že by mě ještě pan primář chtěl vidět. „Ježišmarjá, našli jste tam rakovinu!“ Paní mne několik minut uklidňovala, že ne, ale že je potřeba domluvit rok dalšího vyšetření. I vyrazil jsem na kliniku a pan primář Suchánek mi vysvětlil, že dva z těch vyštípnutých polypů byly adenom. V tu chvíli jsem si jako správný hypochondr musel sednout a vydýchat to, protože jsem si už předem načetl, že polyp adenom je prekanceróza, že se může zvrtnout v rakovinu střeva.

Pan primář mě chvíli dával psychicky dohromady, že byly ty polypy malé a žádné maligní – zhoubné – buňky v sobě ještě neměly, ale mně se klepala kolena jak před maturitou. Protože mi pomalu docházelo, že bez toho vyšetření, bez té kolonoskopie, bych měl s největší pravděpodobností do tří až pěti let rakovinu tlustého střeva. Když jsem došel domů, u Googlu jsem to ověřil.

„Kolorektální adenom (adenomatózní polyp) je nejčastěji se vyskytující benigní nádorový polyp tlustého střeva. Kolorektální adenom je premalignitou v užším slova smyslu, riziko zvratu se odvíjí od konkrétního histologického typu. Riziko maligního zvratu je ovlivněno i velikostí adenomu. Adenom menší než 10 mm malignizuje bez ohledu na typ jen zřídka, u adenomu většího než 40 mm je riziko vyšší.“ Malignizuje znamená, že se změní v rakovinu.

Ten můj byl malý, pod deset milimetrů. Ale on by narostl. Zvláště proto, že obsedantně pojídám klobásy, a mých padesát cigaret denně by mu jistě také pomohlo, aby se zvrátil v rakovinu. Vždyť část dehtu z cigaret spolykaného ve slinách do toho tlustého střeva doputuje.

Takže je více než pravděpodobné, že kdybych na té kolonoskopii nebyl, tak do pěti či deseti let skončím podobně jako ty čtyři tisíce lidí, kteří u nás každoročně zemřou na rakovinu tlustého střeva. Rakovinu, kterou jim diagnostikovali až v pokročilé fázi, protože nepodstoupili kolonoskopii. Přičemž úmrtnost na rakovinu střeva je v momentě, kdy se preventivně vyndávají malé prekancerózy jako u mě, prakticky nulová.

Díky tomu, že jsem překonal ostych z delikátního vyšetření a našel kooperativního a jemného diagnostika, jsem bez jakékoliv bolesti či větších nepříjemností doslova utekl hrobníkovi z lopaty. Hosana!

Zdroj: Reflex.cz


Po vyšetření jsme se zeptali JXD na pár otázek, jejichž odpovědi by mohli zajímat i vás.

 

 

M: Jak jste se o nás dozvěděl?

JXD: O Mediendu jsem se dozvěděl od známých. Mediendo mi doporučili jako

zvláště šetrné pracoviště, kde mají nejmodernější přístroje a lidský

přístup.

 

M: Byla příprava na vyšetření náročná?

JXD: Popravdě řečeno – v mládí jsem cvičil jógu a dieta před vyšetřením mne moc

nezatěžovala, ale na druhou stranu – nic nepříjemnějšího než ta dieta mne

v průběhu vyšetření nepotkalo.

 

M: Zvládl jste cestu na vyšetření?

JXD: Cestou na vyšetření jsem jel normálně tramvají, a nebylo to nepříjemnější

než cesta k zubaři.

 

M: Byl jste spokojen v prostředí?

JXD: Prostředí je v Mediendu fantastické, zbavuje strachu a lidský přístup všech zdravotníků

mi moc pomohl, protože jsem se opravdu bál.

 

M: Doporučil byste použití inhalace? Jak jste se při dýchání plynu cítil?

JXD: Rozhodně doporučuji inhalaci, díky rajskému plynu jsem ztratil jak strach,

tak jsem necítil v průběhu vyšetření vůbec žádnou bolest. Ten rajský plyn

bych si klidně někdy dal i bez kolonoskopie.

 

M: Mohl jste po vyšetření a krátkém odpočinku běžně fungovat?

JXD: Po dvaceti minutách jsem byl úplně v pořádku a v dobré náladě.

 

M: Považujete preventivní vyšetření za důležité?

JXD: Dvěma mým přátelům mého věku zachránila kolonoskopie život, našli jim díky

ní rakovinu tlustého střeva, a já se po vyšetření cítím mnohem klidnější,

takže bych ho každému padesátníkovi z celého srdce doporučil.

 


 

Co o tom napsal JXD přímo na stránkách Reflex.cz se můžete podívat zde